Dierenartspraktijk Haastrecht

Dierenartspraktijk
Haastrecht

Dierenarts
Mw. B.C.M. van Delft

De Ruyterstraat 22
2851 TD Haastrecht
tel.0182 50 29 86

dierenartspraktijk haastrecht
Dierenarts Mw. B.C.M. van Delft
De Ruyterstraat 22
2851 TD Haastrecht
tel.0182 50 29 86

Ingang aan de kant van de Steinsedijk

Telefonisch spreekuur:
ma t/m vr

9.00 - 9.30 uur

Inloop spreekuur:
ma t/m do

9.30 - 10.00 uur

ma/di/do

18.30 - 19.00 uur

zaterdag

9.30 - 10.00 uur

Behandeling op andere tijden
volgens afspraak

Gebitsbehandelingen

Net als ons gebit, heeft ook het gebit van uw huisdier verzorging nodig. De meest voorkomende problemen zijn tandplaque en tandsteen. In het tandplaque zitten vele bacteriën, die een ontsteking kunnen veroorzaken van het tandvlees. Na verloop van tijd kan er zelfs verlies optreden van het weefsel waarmee tanden en kiezen verankerd zitten in de kaak. Hierdoor kunnen los zittende tanden en kiezen ontstaan.

Opgehoopt tandplaque verandert na verloop van tijd in tandsteen. Bij tandvleesontsteking kunnen bacteriƫn via het tandvlees in het bloed terecht komen en kunnen ze infecties veroorzaken van hart, lever of nieren. Een gezonde mondholte is dus van invloed op de algehele gezondheid van uw huisdier.

Een gebitsprobleem is te herkennen aan:
  • een slechte adem
  • aanwezigheid van tandsteen
  • gezwollen, rood en soms snel bloedend tandvlees
  • verkleuring van de gebitselementen
  • moeite met eten, en/of geen harde brokken meer willen eten
  • pijnlijke mond, kwijlen
Extractie element melkgebit

Wat kunt u zelf doen

Door een goede dagelijkse gebitsverzorging, kunt u de vorming van tandplaque en tandsteen grotendeels helpen voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen. Om het gebit in een goede conditie te houden kunnen diverse maatregelen worden genomen. Ten eerste kunt u beginnen met het poetsen van de tanden met een daarvoor speciale tandenborstel en tandpasta die in de praktijk te verkrijgen zijn. Als u al op jonge leeftijd begint, dan vinden de meeste dieren dit geen probleem. Ten tweede zijn er speciale voeders ontwikkeld die bijdragen aan een goed onderhoud van het gebit. Ten derde is in de praktijk een speciale plaquewerende gel verkrijgbaar die één keer per week gebruikt kan worden om de tanden schoon te houden.


Gebitsreiniging

Zijn er ondanks dit alles toch problemen met het gebit, dan bestaat de mogelijkheid om het gebit (onder lichte narcose) te reinigen. In de praktijk maak ik gebruik van een gebitsreiniger die te vergelijken is met die van uw tandarts. Tijdens de behandeling kan ik, indien nodig, eventuele slechte tanden en kiezen gelijktijdig verwijderen.



Naar boven

Gebitsproblemen bij konijnen

Bij konijnen komt het nogal eens voor dat de bovenkaak niet goed aansluit op de onderkaak (malocclusie).
Malocclusie kan haken op de kiezen veroorzaken, wat vervolgens kan resulteren in tong- en wangzweren. Haken op de kiezen kan veroorzaakt worden door een erfelijke aandoening, verkeerde voeding en door trauma. Door te kauwen op ruwvoer (hooi) slijten de tanden en kiezen af, wat ook noodzakelijk is omdat de tanden en kiezen van konijnen levenslang doorgroeien. Bij aangeboren afwijkingen aan de stand van tanden en kiezen of bij onvoldoende ruwvoer, zal het slijten niet gelijkmatig verlopen. De voortanden kunnen dan te lang worden, evenals de kiezen. Dit kan tot veel problemen leiden. Er kunnen ontstekingen aan de kaken of ogen ontstaan, huid- en darmproblemen optreden en door de verminderde weerstand zal het konijn ook vatbaarder zijn voor infecties.

Konijnen waarvan bekend is dat zij doorgroeiende tanden hebben, zullen regelmatig (om de 4 weken) gecontroleerd moeten worden. In het verleden werden te lange tanden geknipt of gevijld, echter, een betere methode blijkt extractie te zijn. Voor een uitgebreide gebitscontrole moet uw konijn verdoofd worden.

dierenartspraktijk haastrecht
dierenartspraktijk haastrecht
dierenartspraktijk haastrecht